Općina Zagvozd

službena web stranica

Novosti

 

Poštovani,

 

 

 

obavještavamo Vas kako je LAG ADRION 22. rujna 2022.g. objavio četvrti natječaj za Mjeru 2.1.2. "Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava" iz Lokalne razvojne strategije LAG-a "ADRION"

 

 

 

Raspoloživa sredstva po natječaju iznose 5.523.966,00 kn, odnosno 112.734,00 kn po projektu.

 

 

 

Prijave traju od 07.listopada - 07.studenog 2022.g.

 

 

 

Ovim putem Vas pozivamo da objavom na vašim web stranicama ili na neki drugi način animirate poljoprivrednike s područja Vaše jedinice lokalne samouprave da se prijave na predmetni natječaj kako bi ostvarili potporu za unaprjeđenje i modernizaciju poljoprivrednog gospodarstva.

 

 

 

 Obavijest o otvorenom natječaju kao i potrebna dokumentacija dostupna je na sljedećoj poveznici

 

 

 

 

 

 

 

S poštovanjem,

 

 

 

Ured LAG-a "ADRION"

 

Na Europski dan sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima- nacizma, fašizma i komunizma ,poznat i kao dan Crne vrpce, 24.kolovoza 2022. godine kod crkve sv. Jerolima u Lovrinčevićima, održana je dostojanstvena komemoracija uz posljednji ispraćaj i pokop 30 ekshumiranim žrtava s kraja Drugog svjetskog rata, ekshumiranih sa tri lokaliteta: „Jerkuši“ 24 žrtve, na „Mavića ogradi“ petero i na „Sudišću-kod bora“ jedna žrtva.

Ostaci ukazuju na trideset muških osoba većinom mlađe i srednje životne dobi između 20 i 45 godina starosti, a samo tri osobe iznad 45 godina. Pet osoba je  mlađih od 20 godina.

Svi oni imali su tragove traume lubanje te brojne prostrijeljene rane po tijelu što ukazuje da su bili streljani. Žrtve Jerkuše, jednog od tri stratišta nevinih žrtava bili su i vezani žicom.

Zahvaljujući danas naprednim metodama putem DNK analize identificirano je imenom i prezimenom deset žrtava, dok ostalih dvadeset još čekaju na identifikaciju.

Identificirani su: Petar Vrdoljak, Stjepan Bitanga Ćipa, Ivan Škeva, Josip Zdilar, Nediljko Lasić, Mate Pavlinović Bimbo, Bartol Cicilijani, Mijo Rudež, Lovro Dujmović, Ivan Iće Gabelica – Procipović.

Neka im je laka Hrvatska zemlja!

 

 

 

 

 

Prema podacima Turističke zajednice Imota, 23. kolovoza 2022. godine jubilarno stotisućito noćenje ostvareno je u zaseoku Dedići, u kući za odmor vlasnika Stipana Stipice Dedića. Ta čast pripala je mladoj turistici Juliji Katharini Herrenbruck koja je sa svojim društvom došla na odmor iz njemačkog grada Tübingena u okolici Stuttgarta.

Za tu prigodu jubilarnu gošću su posjetili i darovali je prigodnim poklonima direktori TZ-a Imota i Geoparka Biokovo- Imotska jezera Luka Kolovrat i Ivana Ćapin, kao i predstavnica Općine Zagvozd pročelnica Damira Stojić.

Prema zadnjim podacima, općina Zagvozd ima 64 ugostiteljska objekta za smještaj, kuće za odmor i apartmana.